Tisztítási tanácsok

A fertőtlenítés nagyon fontos, hogy a környezetünkben megtalálható káros mikroorganizmusok jelenlétét csökkentsük.

Tisztítószerek
A tisztítás folyamatában fizikai és kémiai hatások működnek közre. A tisztítószereket rendszerint úgy fejlesztik ki, hogy azok optimális hatást fejtsenek ki egy adott típusú szennyeződésnél. Nem készíthetők azonban olyan tisztítószerek, amelyek mindenféle szennyeződés eltávolítására egyaránt alkalmasak lennének. A sajátos jellegű szennyeződések eltávolítására, bizonyos tárgyak, anyagok ápolására speciális tisztítószerek szolgálnak.

Típusok
Folttisztító szerek, mosószerek, mosogató és lemosószerek, szőnyeg- és kárpittisztító szerek, bútorápoló szerek, padlóápoló szerek, bőrápolószerek, vízkőoldószerek

Fertőtlenítőszerek
Olyan anyag (pl. fenol és több származéka), amely elpusztítja a mikroorganizmusokat, vagy megakadályozza a szaporodásukat. A leggyakrabban használt fertőtlenítőszerek az alkoholok, a fenolok, a nehézfémek sói, a klórt és jódot fejlesztő vegyületek, jódtinktúra.

A kémiai fertőtlenítő szerek hatékonyságát befolyásoló tényezők:

Koncentráció;  vegyhatás;  szelektivitás; kapilláraktív hatás ;  mechanikus hatás

Koncentráció: ha túl híg vagy túl tömény lecsökkenhet a fertőtlenítő hatás- optimális töménységre kell törekedni

Vegyhatás: egyes dezinficiensek csak lúgos vagy csak savas vegyhatáson képesek kifejteni hatásukat

Szelektivitás: egyes szerek nem egyformán hatásosak a különböző mikrobákra (szelektív, csoport specifikus, széles spektrumú) a széles spektrumúak általános mikrobaölő hatásúak, de csak kevés sporocid hatású közülük.

Kapilláraktív hatás: lényege, hogy a mikrobákat körülvevő szerves anyagok hatását azok feloldásával, fellazításával megszünteti. A szerek csak a ténylegesen benedvesített felületen fejtik ki hatásukat. A felületek nedvesítésére csak a felült aktív dezinficiensek, az úgy nevezett tenzidek alkalmasak- ezek egy munkafázisban feloldják a szennyeződéseket és elpusztítják a kórokozókat. Más szerek erre nem képesek csak két munkafázisban.

Mechanikus hatás: a fertőtlenítendő felületen lévő szennyeződést az erre alkalmas gép vagy eszköz segítségével fellazítjuk, vagy ezekről eltávolítjuk.

EnglishHungarianRomanian