5 legfertőzöttebb hely

törlőrongy vagy a mosogatószivacs

ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához, hiszen nedves, meleg és megfelelő tápanyagokkal is rendelkezik, ezért használatukkor nem csak a letörölt felületet, de kezét is beszennyezik. A kórokozók elpusztításához mosogatás után áztassa be a szivacsot vagy törlőrongyot egy kis higított fehérítőbe, vagy öntsön rájuk egy adag (antibakteriális) mosogatószert

vágódeszka

könnyen fertőzések forrása lehet, a nyers húsnak, vagy a talajból a nyers zöldségekre kerülő baktériumoknak köszönhetően. Ideális esetben nyers húsra, halra, nyers zöldségekre és főtt ételekre külön-külön vágódeszkát javasolt használni; egyéb esetben győződjön meg róla, hogy a vágódeszka a használata előtt megfelelően fertőtlenítve lett! Cseréljük le vágódeszkánkat, ha azon már sok barázda van, hiszen a baktériumok ezekben könnyen elszaporodhatnak.

szennyes

az egyetlen dolog, ahol ürülékkel is fertőzött dolgokkal érintkezhetünk; ugyan ennek mértéke alacsony, viszont így is kórokozók millióit rejtheti A környezetvédelem érdekében a ruhák mosási hőmérséklete mára túl alacsony a baktériumok elpusztításához, így még frissen mosott ruháink is olyanok, mintha csak egy nagyon híg, viszont akkor is széklettartalmú lében áztak volna! Jogos tehát a kérdés, hogy ezek ismeretében miért van rengeteg lakásban a konyhában a mosógép? A baktériumok elpusztításának egyik leghatékonyabb módja a szárítás. Ha valaki beteg, a mosás forró, akár 60-70°C-os vízzel történjen.

mosogató és környéke

a kezünk, az edények, a zöldségek stb. mosásakor baktériumokat juttatunk a mosogatóba. A tiszta edények elrakása után mosogatószerrel tisztítsa meg és öblítse le a szárítót, a csapokat és a mosogatótálat is, külön figyelmet fordítva a lefolyó réseire.

toalett

a WC lehúzás után a lehúzó vagy a kézmosásra használt csap koránt sem nevezhető tisztának! Ezeket, valamint a kilincseket lehetőleg minden nap törölje le antibakteriális törlőkendővel.

EnglishHungarianRomanian