Gombák

A gombák sarjadzó vagy fonalas gomba-képleteket hoznak létre. Vannak, fajok melyeket csak mikroszkóppal figyelhetünk meg, de vannak szabad szemmel is látható méretű képleteket alkotók is. A gomba fajok között is vannak számunkra hasznosak és kórokozók.

A gombákat gyakran használják az élelmiszeriparban. Kiemelten a biotechnológiai ipar például erjesztéshez, enzim gyártáshoz, környezetkímélő „zöld” technológiákhoz vagy akár a környezetszennyezés ellen, hiszen képesek méregtelenítésre (víz, levegő, talaj)

Emellett a gombák szintén felelősek több bőrbetegségért. Az Aspergillus gomba fertőzés légzési nehézséget és köhögést okozhat.

Az élesztőgombák képesek az erjesztésre. Ezért használnak bizonyos fajokat a bor, sör, kenyér és antibiotikum előállítása során. Mindemellett bizonyos élesztőgombák a felelősek olyan gombás fertőzésekért melyeket akár nemi szerveken vagy a bőr felületén észlelünk pl. a verejtékezés zónáiban vagy az ujjközökben és körmökön. A gombás fertőzések nagyon nehezen kezelhetőek.

EnglishHungarianRomanian