Miért kell fertőtleníteni?
Típusok
Folttisztító szerek, mosószerek, mosogató és lemosószerek, szőnyeg- és kárpittisztító szerek, bútorápoló szerek, padlóápoló szerek, bőrápolószerek, vízkőoldószerek
Fertőtlenítőszerek
Olyan anyag (pl. fenol és több származéka), amely elpusztítja a mikroorganizmusokat, vagy megakadályozza a szaporodásukat. A leggyakrabban használt fertőtlenítőszerek az alkoholok, a fenolok, a nehézfémek sói, a klórt és jódot fejlesztő vegyületek, jódtinktúra.
A kémiai fertőtlenítő szerek hatékonyságát befolyásoló tényezők:
Koncentráció; vegyhatás; szelektivitás; kapilláraktív hatás ; mechanikus hatás
Koncentráció: ha túl híg vagy túl tömény lecsökkenhet a fertőtlenítő hatás- optimális töménységre kell törekedni
Vegyhatás: egyes dezinficiensek csak lúgos vagy csak savas vegyhatáson képesek kifejteni hatásukat
Szelektivitás: egyes szerek nem egyformán hatásosak a különböző mikrobákra (szelektív, csoport specifikus, széles spektrumú) a széles spektrumúak általános mikrobaölő hatásúak, de csak kevés sporocid hatású közülük.
Kapilláraktív hatás: lényege, hogy a mikrobákat körülvevő szerves anyagok hatását azok feloldásával, fellazításával megszünteti. A szerek csak a ténylegesen benedvesített felületen fejtik ki hatásukat. A felületek nedvesítésére csak a felült aktív dezinficiensek, az úgy nevezett tenzidek alkalmasak- ezek egy munkafázisban feloldják a szennyeződéseket és elpusztítják a kórokozókat. Más szerek erre nem képesek csak két munkafázisban.
Mechanikus hatás: a fertőtlenítendő felületen lévő szennyeződést az erre alkalmas gép vagy eszköz segítségével fellazítjuk, vagy ezekről eltávolítjuk.